01
02
03
04
05
01 / 05
Le Onze
Low environmental impact office building in a neighbourhood undergoing a major transformation.

Located in the old district of Gerland, this office project is built on a former Colis de la Poste (La Poste Parcels) site.
Designed for 400 employees, the building consists of some 8 000 m2 of office and business space, an inter-company staff restaurant of more than 600 m2, underground car parks equipped with electrical charging stations, two-wheeled parking spaces and a smart logistics zone.
 
Designed around an H-shaped floor plan, this workplace offers users large, flexible and collaborative office spaces.
 
The double-skin facade consists of vertical sunbreakers that allow for the most efficient management of solar gain while animating the facade. Insulation and heat recovery ventilation also contribute to the reduction of the building's energy consumption.

Client : La Poste Immo
Location : Lyon, France
Surface : 9 460 m²
Status : Delivered
Date : 2021
Key points
  • Innovative workspaces.
  • Well-being at work.
  • Inter-company restaurant.
  • Green heart of the urban block.
Performance environnementale
  • Effinergie 2017 label
  • NF HQE Bâtiments tertiaires (French high-quality tertiary sector building) certification - Excellent
  • BREEAM certification - Excellent
Team
Patriarche group :

Patriarche (Architecture and BIM)
Patriarche Ingénierie (general construction and cost assessment)

Partners :

Cap Horn
Inddigo

Credits :

Photos ©Florian PEALLAT

Programme
Offices
Did you like this project ?
Add it to your download list to read a full PDF presentation