We.You.
layer Created with Sketch.
project-layer Created with Sketch.

OFD NRW

Office Building for the German Tax Authority Oberfinanzdirektion Nordrhein-Westfalen in Münster, Germany.
You.
  • Office
  • 2016
  • Munster, Nordrhein Westfalen, Allemagne
  • 15 00 m²

Building for the German Tax Authority Oberfinanzdirektion Nordrhein-Westfalen.

Needless to say, the new building of the Regional German Tax Office of the North-Rhine Westphalia state would need to demonstrate modern, civic and efficient resource management. Built on the site of the former building on Andreas-Hofer-Straße between Albersloher Weg and Martin-Luther-King-Weg, the 15,000-square-meter office building was designed by Patriarche and German firm Schuster Architekten. The vast structure stretches out into five four-floor buildings separated by three inner courtyards.

Within, a spacious, light-filled entryway leads visitors and employees to the different wings, each of which is attributed to a department of financial management. The fifth and largest wing, located along Martin-Luther-King Weg, houses Münster's tax department, Tax Court and Finanzamt. Four smaller wings and the Magistral are dedicated to the OFD NRW and Münster's Landesamt branch.
Deliberately minimalist, the building's envelope juxtaposes modernity and tradition, alternating the red Kinkersteine bricks characteristic of the Münster region with narrow, fine concrete bands. From the outside, the structure resembles a repetition of slightly parted curtains that let a maximum of natural light through while protecting from the sun’s UV rays. Flat frames along the northern and eastern facades favor natural light while shades on the lower floors along the southern and western facades protect against excessive exposure.
The new construction met energy and environmental goals initially outlined by the BLB NRW. It is connected to the urban heating network and energy consumption is approximately 30% lower than required by energy efficiency regulations in place at the time of construction. An innovative heating system controls the temperature of the cement core and adapts energy consumption according to how the different spaces are being used.
And as many BLB NRW employees commute by bicycle, the parking lot offers more spaces for bicycles (250 units) than for cars (226 units).

  • International
CLIENT
Münster Statt, Schuster Architekten
ÉQUIPE
  • Patriarche (Architect)
  • Schuster Architekten (Architect partner)
  • Scales (Landscape)
  • Hetzel, Tor-Westen und Partner (Fluids & kitchen equipment)
  • Kunkel + Partner (Structure, Fire security)
  • IRSW (Acoustic )
  • Töpfer (Quantity surveyor)
  • ICG Düsseldorf (Bodenmechanik)
Mobility

As the bicycle is the main means of transport for many employees, the BLB NRW has planned 250 two-wheeled seats, more than parking spaces for cars (226).

Did you like this project ?

Ajouter à votre liste de téléchargement
pour lire la description complète du projet au format PDF