We.You.
layer Created with Sketch.
project-layer Created with Sketch.

B’Twin Village

Renovation of the B’Twin Village World Bicycle Center.
You.
  • IndustryLaboratoryOfficeRestaurantStore
  • 2019
  • Lille, 59, France
  • 85 000 m²

Renovation of the B’Twin Village World Bicycle Center.

To house its World Bicycle Center, French sporting goods retailer Décathlon set its sights on a former factory.
One of the underlying principles of the renovation project was to highlight pre-existing architectural features. Patriarche. began by demolishing generic structures added over the years to reveal the original space. Today a sawtooth roof lets in a maximum of natural light and a thin steel frame with visible bolts creates and punctuates an exceptional volume under the roof. On the outside, white moldings give structure and elegance to the building's brick facade.

Visitors and employees use bikes or scooters—or walk—to get around the site's 85,000 square meters of showrooms, design offices, testing labs, prototyping facilities, assembly plant and parts warehouse.

  • Interior design
CLIENT
Decathlon
ÉQUIPE
  • Patriarche (Architecture, Economist)
  • Plantier (Structure)
  • Duverney (Steel Structure)
  • Projex (Fluides, OPC)
ZOOM

As part of this building rehabilitation, our goal was to give back the frame's strength by highlighting its remarkable elements.

Did you like this project ?

Ajouter à votre liste de téléchargement
pour lire la description complète du projet au format PDF